Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

SlutWalkBudapest 2013.09.09. 11:05

Illegal Slut, a SlutWalk afterparty!

 

A RibiSéta és azt követő kerekasztal-beszélgetés után egy hatalmas házibuliban ünneplünk a volt Limo Café épületében, ahol a New Meat DJ-i elsősorban női előadók számait játsszák!
Mivel ez egy házibuli, inni- és ennivalót hozz magaddal! 

Budapest, Belgárd rakpart 9.
Szeptember 14, 22.00-tól


DJ set: New Meat
Belépés: tetszőleges összegű adomány fejében


Facebook:

Felvonulás és beszélgetés
Illegal Slut Buli

 

slutwalk after.jpg

Szólj hozzá!

SlutWalkBudapest 2013.09.02. 22:02

SlutWalk Budapest 2013

 

 

Budapesti RibiSéta 2013
felvonulás, kerekasztal-beszélgetés és buli 
2013. szeptember 14. Idén harmadjára kerül megrendezésre szexuális erőszak elleni felvonulásunk, amelyet a megszokott módon kerekasztal-beszélgetés követ szakértők részvételével. Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a szexuális bántalmazás csakis az elkövető felelőssége, hogy tiltakozzunk az áldozathibáztatás és az elkövető mentegetése ellen és hogy tisztességes bánásmódot követeljünk az erőszak áldozatainak. Várunk Titeket sok szeretettel 2013. szeptember 14-én! Gyülekező du. 4-től a Deák téri Evangélikus templom előtt, a séta 5 órakor indul, a beszélgetés a Fogasházban pedig 7 órakor kezdődik. Este afterparty követi az eseményeket, részletek később!

 

Felvonulás
Gyülekező, transzparenskészítés: Deák tér, 16 h

Útvonal: Deák tér – Astoria – Blaha Lujza tér – Oktogon – Nagymező utca – Király utca – Akácfa utca 51.

A séta 17 órakor kezdődik és a Fogasház előtt ér véget, ahol a kerekasztal-beszélgetés megrendezésre kerül.

Kerekasztal-beszélgetés
Fogasház (VII. Akácfa uta 51.), 19 h

Résztvevők: 

*Dr. Szabó Mónika (szociálpszichológus, gender-kutató, ELTE), 
*Kuszing Gábor (pszichológus, a Stop-Férfierőszak Projekt képviselője) 
*Dr. Spronz Júlia (a PATENT Egyesület szakjogásza)
*Dr. Wirth Judit (a NANE Egyesület szakjogásza)A facebookon itt tudjátok jelezni részvételeteket: https://www.facebook.com/events/541261782589939

 

No photo description available.
Fótó: Drienyovszki Eszter (SlutWalk Budapest / RibiSéta 2012)

 

 

 

 

 

 

1 komment

SlutWalkBudapest 2012.06.26. 19:28

SlutWalk felvonulás és beszélgetés szombaton! RibiSéta 2012

Gyertek el idén is a RibiSétára, hogy együtt kiálljunk a szexuális erőszakot túlélők mellett, tiltakozzunk a nemi erőszakot övező társadalmi előítéletek ellen, hogy követeljük mindannyiunk személyes szabadságának és önrendelkezési jogának tiszteletben tartását, valamint tisztességes bánásmódot az áldozatok számára a hatóságok és a média részéről is! Gyere el, hogy az egész város tudtára adjuk: A NEM AZ NEM!

Találkozzunk Június 30-án, szombaton, délután 4-kor a Deák téren a templom előtt!
Útvonal: Deák tér–Andrássy út–Oktogon–Liszt Ferenc tér–Király utca–Kisdiófa utca–Klauzál tér

A séta után 7-től kerekasztalbeszélgetés lesz a Pepita Ofélia Bárban (VII. kerület, Klauzál tér 5.) Szabó Mónika (szociálpszichológus, gender-kutató), Kuszing Gábor (pszichológus, a Patent Egyesület és a Stop-Férfierőszak Projekt képviselője) és Kiss Nóra (szervező) részvételével!
----------------------------------------------------------------------------------------

Join us for this year's SlutWalk Budapest to express solidarity with survivors of sexual violence, to protest social prejudices surrounding rape, to demand respect for our personal freedom and sexual self-determination and fair and respectful treatment of rape victims by the authorities and the media! We will let the whole city know: NO IS NO!

When: Saturday, June 30th, starting at 4 p.m.
Meeting point: Deák square, in front of the evangelical church
Route: Deák square–Andrássy–Oktogon–Liszt Ferenc square–Király street–Kisdiófa street–Klauzál square

The march will be followed by a (Hungarian-lanuage) discussion in Pepita Ofélia Bar (5 Klauzál square, district 7) from 7 p.m.! Participants of the discussion: Mónika Szabó (social psychologist, gender theorist), Gábor Kuszing (psychologist, representative of the Association Against Patriarchy and the Stop Male Violence Project) and Nóra Kiss (SWBP organizer).

slutwalk logó 2012.jpg
SlutWalk Budapest 2012/ RibiSéta 2012

Jelezd a facebook eseményen, hogy jössz, és hívd meg ismerőseidet!

Click "join" on facebook and invite your friends!

Szólj hozzá!

SlutWalkBudapest 2012.06.07. 16:39

RibiSéta 2012: június 30-án a szexuális erőszak ellen!

RibiSéta idén is!

 

Gyere el idén is a RibiSétára, hogy kiálljunk a szexuális erőszakot túlélők mellett, tiltakozzunk a nemi erőszakot övező társadalmi előítéletek ellen, hogy követeljük mindannyiunk személyes szabadságának és önrendelkezési jogának tiszteletben tartását, valamint tisztességes bánásmódot az áldozatok számára a hatóságok és a média részéről is! Gyere el, hogy az egész város tudtára adjuk: A NEM AZ NEM!

 

Találkozzunk június 30-án, szombaton, délután 4-kor a Deák téren a templom előtt!

Útvonal: Deák tér – Andrássy út – Oktogon – Liszt Ferenc tér – Király utca – Kisdiófa utca – Klauzál tér

A séta után beszélgetés és buli várható, a részleteket a későbbiekben közzétesszük!

Facebook esemény

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Join us for SlutWalk Budapest to express solidarity with survivors of sexual violence, to protest social prejudices surrounding rape, to demand respect for our personal freedom and sexual self-determination and fair and respectful treatment of rape victims by the authorities and the media! We will let the whole city know: NO IS NO!

When: Saturday, June 30th, starting at 4 p.m.
Meeting point: Deák square, in front of the evangelical church
Route: Deák square – Andrássy – Oktogon – Liszt Ferenc square – Király street – Kisdiófa street – Klauzál square

The march will be followed by a discussion with experts in a nearby place (in Hungarian). Details coming soon!

Spread the word ;)

Facebook event

 

RibiSéta 2012 / SlutWalk Budapest 2012

Szólj hozzá!

SlutWalkBudapest 2012.06.06. 17:19

Luvnya kiáltvány 2012


A RibiSéta idén is kiáll a szexuális erőszak áldozatai mellett, tiltakozik a nemi erőszakot övező társadalmi előítéletek ellen, követeli mindannyiunk személyes szabadságának és önrendelkezési jogának tiszteletben tartását, valamint tisztességes bánásmódot az áldozatok számára a hatóságok és a média részéről is!

Az egész város tudtára adjuk:

 

A NEM AZ NEM!

 

Olyan társadalomban élünk, amely arra tanít, hogy hogyan kerüljük el, hogy megerőszakoljanak minket ahelyett, hogy azt tanítaná: ne erőszakolj meg senkit. Olyan társadalomban, amelyben a partnerkapcsolaton belüli nemi erőszakot sokan nem tartják bűncselekménynek, mert a nőt a férfi tulajdonának tekintik. Olyan társadalomban, amelyben természetesnek tűnik, hogy még az utazási csekket is szexualizált női testekkel adják el, ám lekurváznak minket, ha nem a férfiak kielégítése a szexualitásunk egyetlen célja.

 

Magyarországon az emberek 32%-a gondolja, hogy azok a nők, akiket megerőszakolnak, felelősek abban, hogy megerőszakolják őket, és 62%-uk nem tudja, hogy a házasságon belüli nemi erőszak bűncselekménynek számít. Tavaly áprilisban Hajdú Péter televíziós műsorában feltette a kérdést egy nőnek, aki ismert egykori partnerét nemi erőszakkal vádolta: „Egy férfi valóban meg tud erőszakolni egy nőt?” Másfél évvel ezelőtt Boros Lajos ismert rádiós műsorvezető élő adásban kijelentette, hogy szerinte a nemi erőszak a szerelem jele. Idén Ruttner György védőügyvéd egy nemi erőszakos eset kapcsán többek közt azzal a „népi bölcsességgel” próbálta védence ártatlanságát bizonyítani, miszerint a térd közé szorított kalmopyrin a legjobb fogamzásgátló, majd pornóvideót forgatott az ügyből, hogy azt a bíróságon bizonyítékként használja fel.

 

Ez tűrhetetlen!

Az igazi kérdés az, hogy a tettest miért menti fel a társadalom a felelősség alól? A nők elleni erőszak és diszkrimináció bármely formájával szemben az áldozatot védelem illeti meg. Ez minden nő alapvető emberi joga.

 

MERT nemi erőszak esetén kizárólag az elkövetőt terheli felelősség, az áldozat viselkedése, öltözete nem lehet enyhítő körülmény!

MERT a nők elleni erőszak intézményesült a társadalomban és belerögzült a viselkedésformákba!

MERT a nemi erőszak és a szexuális zaklatás jelen van az utcán, a munkahelyeken, az iskolákban és a családi otthonokban!

MERT a közterület mindenkié, nappal és éjszaka egyaránt!

MERT a testünk a miénk, nem pedig köztulajdon, saját magunk rendelkezünk felette!

 

MERT nem két lábon járó inkubátorok vagyunk!

MERT a testünk nem arra való, hogy eladják vele el a férfiaknak a sört, az autókat vagy az üdülési csekket!

 

MERT nem leszünk cinkosok az elnyomásban, nem fogadjuk el azokat a mesterséges szabályrendszereket, amelyek megszabnák, hogyan kell egy nőnek vagy egy férfinek viselkednie!

MERT nem fogadjuk el a nemek közti kettős mércét!

MERT nem hagyjuk, hogy a nálunk erősebbek és erőszakosabbak elnyomják a hangunkat, nyíltan kiállunk a jogainkért!

 

MERT szabad emberek vagyunk, akiknek nem az az életcélja, hogy a férfiaknak tetsszenek és nem félünk a közvéleménytől és a közmegvetéstől!

MERT dühösek vagyunk, és joggal!

 

MERT megváltoztatjuk a világot! 

 

Lekurvázhattok, leribancozhattok, lefrigidpicsázhattok, megpróbálhattok pár „sunáznám”/„nem sunáznám” megjegyzéssel félresöpörni, de nem hallgattathattok el!

 

Mert ki a kurva? Mindannyian. Egy nő sincs, akit ne ribancoztak volna már le. Ha rövid a szoknyája, ha mély a dekoltázsa, ha van kedve a szexhez, ha nincs kedve a szexhez, ha visszautasít valakit, ha a másikat nem utasítja vissza, ha leszbikus, ha biszexuális, ha beszél a szexről, ha sok szeretője van, ha túl kevés szeretője volt, ha van gyereke, ha nincs gyereke, ha férjnél van, ha nincs férjnél, ha magabiztos, ha kiáll a jogaiért…

 

Minden nő kurva, aki nem felel meg minden egyes férfi minden egyes elvárásának?

Nem vagyunk hajlandóak a férfiak igényeihez alakítani öltözködésünket, külsőnket és viselkedésünket! Ha a ribanc, kurva, luvnya, céda, lotyó, rosszlány, picsa olyan nő, aki saját maga rendelkezik teste fölött, saját maga dönti el, hogy kivel mikor mit csinál, akkor mindannyian kurvák vagyunk! Sőt, a kurva lesz minden nő számára az elérhető szabadság szinonimája!

 

Az áldozat nem kiált erőszakért, a miniszoknya nem ajánlat. A magas sarkú cipő és a mély dekoltázs szexi, de aki ezeket okolja az erőszakért, az az elkövető cinkosa. A női test nem tárgy, nem szexuális segédeszköz és nem árucikk! Nem fogunk máshogy öltözni! Attól még, hogy tetszem neked, nem kell hogy akarjalak. A beleegyezés bizonyítéka nem a fizikai ellenállás hiánya! A nemi erőszak nem a házasság, család és nemi erkölcs ellen vét, hanem egy személy alapvető emberi jogait sérti! Változzanak a törvények! Változzon a hatalomra, erőre és erőszakra épülő férfiasság-eszmény! Változzon meg a hímsoviniszta kultúránk, amely szerint az áldozat felelőssége a szexuális zaklatás!

 

A NEM AZ NEM…

 

…akkor is, ha mély a dekoltázsom,

…akkor is, ha rövid a szoknyám

…akkor is, ha sötét van, és senki sem látja

…akkor is, ha mindenki mással lefekszem

…akkor is, ha részeg vagyok

…akkor is, ha szép vagyok

…akkor is, ha ronda vagyok

…akkor is, ha a szexiparban dolgozom

…akkor is, ha a főnököm vagy

…akkor is, ha rendőr vagy

…akkor is, ha a pasim vagy

…akkor is, ha a rokonom vagy

…akkor is, ha sorozatceleb vagy

…akkor is, ha szép arcú fiú vagyok

…akkor is, ha tegnap együtt töltöttük az éjszakát

…akkor is, ha egy hotel szobalánya vagyok

…akkor is, ha a Nemzetközi Valutaalap elnöke vagy

…akkor is, ha nagyon gazdag vagy

…akkor is, ha ezelőtt mindig igent mondtam

…akkor is, ha te úgy gondolod, hogy igent jelent

 

A NEM, AZ NEM!!!!

 

Facebook esemény

 


SlutWalk Budapest / Ribiséta 2012

21 komment

SlutWalkBudapest 2012.06.06. 17:13

A SlutWalk Budapest csoport alapelvei

 

1. A SlutWalk Budapest Csoport a nemzetközi SlutWalk mozgalom részeként azért jött létre, mert hazánkban, mint a világ legtöbb országában, a nemi erőszak és a nők elleni erőszak áldozatait a szociális, jogalkotó és jogalkalmazó rendszer nem biztosítja megfelelő védelemben, míg az elkövetők számos esetben büntetlenül maradnak. Célunk, hogy kiálljunk az áldozatok védelmében, az elkövetők ellen és hogy felhívjuk a magyar társadalom figyelmét arra a helytelen és káros beidegződésre, mellyel legtöbben az áldozatot hibáztatják az ilyen típusú bűncselekmények esetén. A szexuális erőszak és a nők elleni erőszak minden formája alapvető emberi jogokat sért.

 

2. A SlutWalk Budapest csoport elutasítja a nők tárgyként, árucikként való kezelését, illetve kiáll a nők azon alapvető joga mellett, hogy testük felett teljes mértékben szabadon rendelkezhessenek.

 

3. A SlutWalk Budapest Csoport kiáll a sovinizmus minden formája ellen, elutasít minden hierarchiát a nemek, illetve szexuális irányultságok között, valamint az ezen alapuló társadalmi kirekesztés és diszkrimináció minden formáját.

Szólj hozzá!

SlutWalkBudapest 2011.12.08. 17:10

A Patent Egyesület stratégiai pereskedési programja

A Patent Egyesület jogsegélyszolgálatánál évek óta halmozódnak azok az ügyek, amelyekben az állami hatóságok és szervek, intézmények és személyek hanyagul, szakmaiatlanul vagy kifejezetten előítéletesen és rosszindulatúan kezelik a családon belüli erőszak eseteit és áldozatait. Ezért az idei évtől kártérítési perek, büntető-, fegyelmi- és etikai eljárások sorozatát indítjuk az állami, illetve igazságszolgáltatási szervekkel, egyénekkel (rendőrség, ügyészség, bíróság, gyámhivatalok, igazságügyi szakértők, gyermekvédelmi jelzőrendszer egyéb tagjai) szemben, hogy megtörténjék felelősségre vonásuk. Ezen stratégiai pereskedési programunkkal az a hosszabb távú célunk, hogy az eljáró hatóságok szakmai gyakorlata megváltozzék, mint az az Egyesült Államokban is történt. Az USÁ-ban egész addig nem vették komolyan a családon belüli erőszakot, amíg a rendőrségnek és más állami szerveknek súlyos kártérítési összegeket nem kellett fizetniük, és anyagilag is érdekeltek nem lettek a hathatós beavatkozásban.

 

A hatóságok rendszeresen a ténylegesnél enyhébbnek minősítik az ügyeket
Egy ügyben a bántalmazó férfi megrongálta és trágár, gyalázkodó feliratokkal firkálta tele volt partnerének lakását, mielőtt azt jogerős bírói ítélet alapján kénytelen volt visszaszolgáltatni a nőnek. A legenyhébb, és nyomdafestéket még tűrő példa, hogy a nőt patkánynak nevezte az egyik feliratban. A rongálásért és zaklatásért tett feljelentésből a rendőrség csak a rongálással foglalkozott, de arról is megállapította, hogy azt a férfi nem károkozási szándékkal tette, hanem feszültséglevezetési céllal, illetve azért festette fel a feliratokat, hogy a gyermekének örömet szerezzen. A nyomozást a rendőrség megszüntette, mivel szerintük nem volt megállapítható bűncselekmény elkövetése.

 

Mára már bevett gyakorlat, hogy a nyomozóhatóság nem tekinti a hozzátartozók közti zaklatást bűncselekménynek, ha van közös gyerek a bántalmazó párkapcsolatban. Ilyenkor a hatóságok szerint a napi több száz telefonhívás, SMS a közös gyerek okán történik, ezért kifejezetten „támogatandó apai magatartás”.  Annak ellenére ez az indoklás, hogy az üzenetek jelentős része kifejezetten obszcén, fenyegető vagy sértő.

 

Továbbá úgy tapasztaljuk, hogy az ügyészség gyakran minősíti könnyű testi sértéssé a súlyos testi sértést, de akár még az emberölési kísérletet is.

 

Egy, a látókörünkbe került esetben például a nőt partnere vízbe lökte, majd utána dobta az elektromos sokkolót azzal a céllal, hogy megölje, de az kicsapta a biztosítékot. Az emberölési kísérlet miatt megindult nyomozás során az ügyészség a cselekményt átminősítette könnyű testi sértéssé. A férfi a nőt nem sokkal később meggyilkolta. Ebben az ügyben mind az ügyészség, mind a bíróság felelőssége felmerül, sajnos már csak a túlélő hozzátartozók nevében indulhat eljárás emiatt.

 

Az anya a felelős a kapcsolattartásért
Felháborítónak tartjuk a kapcsolattartások (közös gyerek láthatása) körül kialakult joggyakorlatot is. Ha valamilyen okból (bármilyen okból) nem valósul meg a kapcsolattartás, azért a gyámhatóság az anyát sújtja szankcióval. Az alábbi eset sem elszigetelt jelenség, hanem sajnálatos módon a mindennapi gyakorlatra példa. Amikor is ügyfelünk azért akadályozta a kapcsolattartást, mert a gyerek félt a bántalmazó apától, illetve mert a férfi alkoholista volt, és ezért a nő nem merte rábízni semmilyen formában a kisfiút. A bíróság jogerősen 1 év börtönre ítélte a nőt  kiskorú veszélyeztetése miatt, amit 2 évre felfüggesztett.

 

Előítéletesek az igazságügyi pszichológus szakértők
Az Egyesület 2009-es kutatása szerint az igazságügyi pszichológus szakértők megfelelő képzés híján nem rendelkeznek kellő tudással a családon belüli erőszak jelenségéről, gyakorlatilag laikusként járnak el a vizsgálatok során, és ennek következtében saját előítéleteik határozzák meg elsősorban a szakvéleményüket.

 

Egyik esetünkben a pszichológus szakértő a nőt elmarasztaló, a férfi agresszivitását elmosó véleményt adott a bíróságnak, amely ellentétben állt a nővel felvett pszichológiai tesztek eredményével. A szakértő ellen hamis tanúzás miatt feljelentést tettünk. Azonban az eljárás nem indult meg, mondván hogy folyamatban lévő ügyben csak az eljáró bíró tehet feljelentést, aki azonban nem él eme jogával. Így a büntetőeljárással meg kell várnunk az eredeti ügy lezárulását, miközben a volt férj a hamis szakvéleményt használja valamennyi szerv befolyásolására.

 

Gyakori az osztott lakáshasználat a bírósági ítéletekben
A bíróság a polgári peres eljárásokban akkor is gyakran osztott lakáshasználatot rendel el, amikor a bántalmazó ellen már büntetőeljárás folyik. Azaz figyelmen kívül hagyják mind a büntetőeljárást, mind a bántalmazás tényét. Ha pedig mégis elismeri valamely bíróság, hogy lehetetlen, hogy a nő brutális erőszakot elkövető férfival lakjon együtt, akkor pedig rendszeresen több millió forintos lakáshasználati jog ellenértéket ítélnek meg a lakást elhagyó bántalmazó javára.

 

Noémi ügye
A 2011. december 7-i sajtóreggelin megszólalt Noémi, az egyesület egyik ügyfele is, aki elmondása szerint a családon belüli erőszak minden lehetséges formáját megélte. Tapasztalata az volt, hogy a különböző intézmények és hatóságok nem kapcsolják össze a családon belüli erőszakról szóló információikat, így hiányzik az egységes intézményes fellépés.

 

A gyerekelhelyezési per első tárgyalását négy hónapra tűzték ki, és ezalatt Noémi rettegett, hogy az apa az óvodából elrabolja a gyerekét, ami meg is történt. A gyámhatóság azzal utasította el a gyors döntéshozatalt, hogy a per már zajlik, ekkor nincs lehetősége közbeavatkozni.

 

Noémi hiába mondta a gyerekelhelyezési perben, hogy a férfi ellen büntetőeljárás folyik a bántalmazás miatt, hiába álltak rendelkezésre a büntetőperből szakértői vélemények arról, hogy a gyerek retteg az apjától, és nem akar vele találkozni, a bíróság Noémit vonta felelősségre, hogy elmenekült egy másik városba a gyerekkel. Habár az anyáról megállapították, hogy alkalmas a gyereknevelésre, az apánál helyezték el a gyereket. A bíróságot nem érdekelték a férfi ellen öt vádpontban (többek közt kiskorú veszélyeztetése miatt) ekkor már zajló büntetőeljárás bizonyítékai.  „A bíróság leírta, hogy az apának néha erőszakhoz kellett folyamodnia, hogy egyben tartsa a családot. Magyarországon 2011-ben a bíróság leírja, hogy az erőszak elfogadható. Sőt a bíró az egyik tárgyalás során azt is elmondta, amikor megkérdezte az alperestől, hogy vert-e, hogy ha egy pofon elcsattan, az sem gond, mert az mindenhol előfordul” – mesélte felháborodva Noémi.

 

Az apa büntetőpert indított Noémi ellen, mert Noémi egyszer kiabált a férfival, amikor az őt egy láthatás alkalmával nem engedte a saját autójába a gyereke mellé beszállni és elhajtani. A férfi állítólag félt, habár hét évig bántalmazta Noémit, és magasabb és erősebb nála. Noémit garázdaság miatt megrovásban részesítették.

 

Konklúzió
Megállapítható, hogy a bántalmazott nők tudatossága és informáltsága nőtt az elmúlt években, de az állami szervek szintjén működő strukturális erőszak megakadályozza őket abban, hogy életben maradva és minél kevesebb veszteséggel és sérüléssel léphessenek ki a bántalmazó kapcsolatból. Fontos szerepet tulajdonítunk a médiának, hogy továbblépvén a bevett áldozathibáztató kommunikációs gyakorlaton, inkább a rendszerszintű strukturális erőszakra fókuszáljanak.

 

A Patent Egyesület várja olyan bántalmazott nők jelentkezését, akik hajlandóak az állami szereplők ellen különböző eljárásokat, pereket indítani. Jogsegélyszolgálatunk elérhető szerdánként 16-18 óra és csütörtökönként 10-12 óra között a +36-70-2525254-es telefonszámon vagy a jog@patent.org.hu címen.

Szólj hozzá!

SlutWalkBudapest 2011.12.08. 15:26

Írj levelet!

A SlutWalk Budapest tagjai tiltakoznak Pálffy István és Sáringer-Kenyeres Tamás KDNP-s képviselők javaslata ellen, amely korlátozná a legkiszolgáltatottabb nők jogát a testük és jövőjük feletti rendelkezéshez. Küldd el Te is a levelet a két képviselőnek és a KDNP-nek.

Íme a címek:

Pálffy István: istvan.palffy@parlament.hu

Sáringer-Kenyeres Tamástamas.saringer@parlament.hu

Semjén Zsolt: zsolt.semjen@parlament.hu

KDNP: kdnp@kdnp.hu

 

(A Patent Egyesület és a Társaság a Szabadságjogokért is közzétett egy nyílt levelet, kérnek mindenkit, hogy december 12-ig írja alá, utána elküldik Orbán Viktor miniszterelnöknek.)

 

 

Kedves KDNP!

 

Mély megrendüléssel szereztünk tudomást a módosító javaslatról, melyet Pálffy István és Sáringer-Kenyeres Tamás KDNP-s képviselők nyújtottak be a Parlament elé a nők személyes szabadságának korlátozására. A javaslat, mely elvonná a költségvetésben a művi terhesség megszakításokra szánt összeget és azt örökbefogadások ösztönzésére és gyermekvédelemre fordítaná, nélkülöz mindenemmű hatékonyságot, fenntarthatóságot és tiszteletet az állampolgárok személyes döntései, önrendelkezése felé.

 

A gyermekvállalásról és a családalapításról hozott döntést nagy mértékben befolyásolja a szülő/szülők/család gazdasági helyzete és a képesség a születendő gyermek anyagi létbiztonságának biztosítására. A törvényjavaslat azokat fosztja meg a döntés lehetőségétől, akiknek lehetőségei, gazdasági helyzetüknél fogva, eleve korlátozottak, azaz ezzel a legkiszolgáltatottabb rétegeket kényszeríti gyermekvállalásra. Az, akinek nincs egyszeri 30 ezer forintja az abortuszra, egyértelműen nem tudja ennek sokszorosát, a gyermeknevelés költségeit biztosítani. Egy ilyen törvénymódosítás nem fogja az abortuszok számának csökkenését eredményezni, legfeljebb a kórházban, orvosok által végzett terhességmegszakítások aránya csökkenhet, azonban ezzel egyenes arányban megnő az abortusz "házi" módszereinek alkalmazása, melyek nagyban veszélyeztetik a nő egészségét, illetve sok esetben elveszik annak esélyét, hogy a későbbiekben, mikor készen áll rá, gyermeket vállaljon. A javaslat a legszegényebb nők további marginalizálódásához vezet. Ezzel a módosítási javaslattal, illetve az örökbefogadásról szóló kampánnyal, a KDNP azt sugallja, hogy a szegény nők nem teljes értékű állampolgárok, életük és jövőjük szinte járulékos kár, másdolagos veszteség annak a célnak tükrében, hogy feltöltsük az állami gondozóintézeteket gyerekanyaggal. De miért is?

 

Bizonyított tény, hogy a megfelelő kedvező körülmények biztosításával lehet leginkább ösztönözni a gyermekvállalást, és egészséges, fenntartható társadalmat építeni. Felszólítjuk a KDNP-t és a parlamenti képviselőket, hogy a gyermekvállalási kedv ösztönzésének érdekében tegyen olyan építőjellegű javaslatokat, mint a bölcsödék és óvodák szolgáltatásainak kibővítése, a férfiak családi életben és munkában való részvételének ösztönzése, a gyermeket vállalók munkaerőpiaci védelme, az anyák elleni diszkrimináció csökkentése, az egyszülős háztartások támogatása stb.

 

Az abortuszok számának tényleges csökkentése össztársadalmi érdek. Az abortusz súlyos lelki megrázkódtatás az érintetteknek és költség a társadalomnak. A demonizálásával és a korlátozásával mind a trauma, mind a költségek megsokszorozódnak. Felszólítjuk a KDNP-t és a parlamenti képviselőket, hogy tegyenek fenntartható javaslatokat az abortuszok számának csökkentésére, úgymint a hatékony iskolai felvilágosítás a fogamzásgátlásról, illetve a fogamzásgátlók elérhezővé tétele mindenki számára, TB támogatása.

 

A KDNP álláspontja egyértelűen jól tükrözi, hogy a párt 37 tagú parlamenti frakciójában csak 2 nő van, a képviselők 95%-a pedig csak absztrakcióban tudja értelmezni a jelenséget. Az egyetlen logikus következménye a KDNP abortuszügyi célkitűzéseinek, a magyar nők döntési jogának, testük feletti rendelkezésének alárendelése egy fals és fiktív közösségi akaratnak. A női test nem közösségi tulajdon, sem az állam, sem a parlameti képviselők nem jogosultak arra, hogy rendelkezzenek felette, a társadalom nem hivatott erőszakosan megváltoztatni az egyes emberek legszemélyesebb döntéseit a családról és gyermekvállaásról. Az abortusz egy létező jelenség, akár legális, akár nem, akár támogatott, akár nem. Az értékítélet minden állampolgár magánügye, közügy viszont annak biztosítása, hogy a beavatkozás ne járjon súlyos kockázatokkal az érintettek számára, hanem biztonságosan, ellenőrzött körülmények között mindenki aki így dönt, hozzáférhessen. A lengyel példa, amire olyan büszkén hivatkoznak a képviselő urak, nőket gyilkol meg, illetve olyan, Magyarországon szerencsére már csak történelmi jelenségeknek ad teret, mint a kötőtűvel, dróttal összeszurkált méh, halált okozó vérzések, terhességmegszakítás lépcsőn legurulva és egyéb igen kreatív, de minden esetben a nő testi épségét súlyosan veszélyeztető abortuszmódszerek.

 

A SlutWalk Budapest csoport, a nemzetközi SlutWalk mozgalom magyar tagjainak csoportosulása, mely a nők emberi jogainak érvényesítése és a nemek közötti esélyegyelőség mellett és a sovinizmus ellen áll ki. A SlutWalk Budapest csoport tiltakozik a törvényjavaslat ellen, és felszólítja a KDNP-t, hogy vonja azt vissza, és a civil szféra szakértői szervezeteivel egyeztetve tegyen egy valóban hatásos és fenntartható javaslatot.

 

Szólj hozzá!

SlutWalkBudapest 2011.07.21. 22:19

Megrendezésre került az első budapesti SlutWalk, azaz RibiSéta!

  

Kedves Résztvevők!

 

2011. július 20-án megrendezésre került az első hazai SlutWalk állampolgári kezdeményezésre. E tabudöntögető felvonulás és kerekasztalbeszélgetés célja az volt, hogy tiltakozzunk a nemi erőszak, a szexuális zaklatás, e bűncselekmény áldozataink a hibáztatása és az ezt okozó sovinizmus ellen.

 


SlutWalk Budapest / RibiSéta (Fotó: Palkovicsné Petes Gabriella)

 


Porondra került egy igen fontos és kényes téma. Beszélgettünk róla. Hiszen semmilyen problémát nem lehet megoldani kommunikáció nélkül, de lépésről lépésre előrébb juthatunk közös erővel. Mi úgy érezzük, hogy minden célt elértünk, amit kitűztünk magunk elé, sőt még többet is. Mindez Nélkületek nem sikerült volna. 

Szeretnénk megköszönni a Gödör Klub és a Rendőrség támogatását! Köszönjük Nektek a sok építő hozzászólást és ötleteket. A dobosoknak az aláfestő zenei ritmusokat. A részvevőknek, hogy ennyire motiváltak és lelkesek voltak. A médiának, hogy eljött és közvetített. A kerekasztal-beszélgetés résztvevőinek az értékes hozzászólásokért és nem utolsó sorban a SlutWalk Budapest Csoportnak, hogy ezt megszervezte. 

Maradjunk továbbra is ilyen nyitottak egymásra! 

Köszönjük szépen mindenkinek a részvételt!

 

SlutWalk Budapest Csoport

 

 

Videók, cikkek a felvonulásról

 

 

Fogadjátok sok szeretettel ezt a kis videót a rendezvényről. Egy youtube feltöltő munkája. 

 


SlutWalk Budapest / RibiSéta

 

A Tényekben is szereplünk: 34'18 mp:

 

http://tv2.hu/tenyek/video/ten​yek-teljes-adas-2011-julius-21​-csutortok

 

 

Index:

 


SlutWalk Budapest / RibiSéta az Indexen

 

Heti Válasz:

 

http://hetivalasz.hu/itthon/miert-is-vonultak-utcara-a-ribik-39671/

 

 

HVG: 

 

http://hvg.hu/panorama/20110721_ribiseta_budapest 


SlutWalk Budapest / RibiSéta (Fotó: Fazekas István/hvg.hu)


SlutWalk Budapest / RibiSéta (Fotó: Fazekas István/hvg.hu)

Kiskegyed: 

http://www.kiskegyed.hu/aktualis/kozugy/ringyok-setaltak-budapesten-109738.html

FN:

http://www.fn.hu//belfold/20110721/ribancok_leptek_el_belvarost/ 


 Aki szívesen megosztaná velünk a rendezvényen készült képeit, annak nagyon örülnénk. Facebook oldalunkra vagy az alábbi email-címre is küldhetitek: slutwalkbudapest@rocketmail.com

Szólj hozzá!

SlutWalkBudapest 2011.07.07. 04:50

Tartalom

 

 ...mert A NEM, AZ NEM!

 

 

● Miről is szól a SlutWalk (RibiSéta) és kikért áll ki / Luvnya Kiáltvány

● A budapesti SlutWalk  helye és időpontja (2011. július 20.)

● A nemi erőszak a magyar büntetőeljárásban

● Szervezetek, alapítványok 

 Megelőzés, önvédelem

● SlutWalkok világszerte képekben

● Videók : Toronto, London

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Most te is tehetsz magadért és az embertársaidért! Az erőszak minden formája sérti az élethez való jogunkat! Ami Neked, Nekünk egy séta, az Másnak az Élet!

 

Email-címünk: slutwalkbudapest@rocketmail.com

 

Facebookon is megtalálhatsz minket: https://www.facebook.com/events/204838269561752/

 

 

 

1 komment

SlutWalkBudapest 2011.07.06. 22:48

Segítő szervezetek és alapítványok

 

 

 

Jogi és érdekérvényesítő szervezetek, utógondozás


 

Egy lista, ami talán segítséget tud nyújtani azoknak, akik nemi erőszak áldozataivá váltak. Olyan főbb szerveztek, alapítványok, amelyek a problémával foglalkoznak, jogi, pszichológiai és szociális szempontból. Sajnos ezek a szervezetek sok esetben anyagi gondokkal is küszködnek, mivel pályázati pénzekből és az adó 1%-ból élnek meg, jóllehet az igény nagy rájuk.

 

 

 

NANE,  a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület 1994 óta ingyenes telefonos segélyvonal szolgálatot működtet.  

Tel.:80/ 505-101,   Email.: info@nane.hu Weblap: http://www.nane.hu/ Webáruházukon keresztül lehet támogatni őket: http://www.nane.onlineuzlet.hu/ Facebook: https://www.facebook.com/NANEegyesulet?sk=info

 

ESZTER ALAPÍTVÁNY  által működtetett budapesti ambulancián, pszichoterápia segítségével lehet feldolgozni a traumát. Jogi Segélyszolgálatot is működtetnek.

Tel.:466- 9872,

Weblap: www.eszteralapitvany.hu,

Facebook:https://www.facebook.com/pages/Eszter-Alap%C3%ADtv%C3%A1ny/204815269553275?sk=info

 

PATENT EGYESÜLET a férfierőszak nő- és gyermekáldozatainak jogi és pszichológiai ellátásával, valamint ezen áldozatok jogainak érvényesítésével foglalkozik.

A jogsegély elérhető a jog@patent.org.hu e-mail címen keresztül és 
szerdánként 16 és 18 óra között a 06-70-252-5254 mobilszámon. Személyesen is fogadnak ügyfelet, ha szükséges. Tel.: 06-70-252-5254, Email: info@patent.org.hu, Weblap: info@patent.org.hu,

Facebook: https://www.facebook.com/patentegyesulet?sk=info

 

Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány Gyerek és Ifjúsági Telefonszolgálatát éjjel-nappal el lehet érni, mobilról és vonalasról is, előhívó nélkül: 116 111 , emailt is lehet írni nekik. Szakember Vonaluk pedig olyanoknak van, akik anonim konzultációs lehetőséget igényelnek, gyerekekkel, családokkal foglalkozó szakemberek és azoknak a felnőttek, akik felelősek egy-egy gyerek problémájának megoldásában, de úgy érzik elakadtak és iránymutatásra vágynak. Minden kedden: 10-14 óráig, Tel.:(06-1) 302-0944  , Email: szakemberek@kek-vonal.hu ,

Weblap.:http://www.kek-vonal.hu/ Facebook:https://www.facebook.com/pages/K%C3%A9k-Vonal/314501110585?sk=wall

 

Tündérhegyi Pszichoszomatikus és Pszichoterápiás - rehabilitációs Osztály azelőtt az OPNI, jelenleg az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet részeként működik. Hozzáértő pszichológusok, pszichiáterek és kedves nővérek tudnak segíteni a poszttraumás élmények feldolgozásában bentlakásos módon. Az Osztályra való felvétel előzetes beszélgetéssel történik meg. TAJ - kártyával lehet igénybe venni. Cím: 1121. Bp. Szanatórium u. 19.  Tel.:  200-8719, 200-8720, 391-1900. Email: thegy4@axalero.hu Weblap: http://www.tunderhegy.hu/

 

 

 

 

 

 

Segély Helyett Esély Alapítvány által 2003 óta működő Thalassa Ház Pszichoterápiás és Pszichiátriai Intézet dolgozói, pszichológusai és pszchiáterei, pedig a posztraumatikus élmények feldolgozásában tudnak segíteni ambuláns vagy bentlakásos módon. Tel.: 226-8433 , Email: info@thalassahaz.hu ,

Weblap:http://www.thalassahaz.hu Facebook:https://www.facebook.com/pages/Thalassa-H%C3%A1z/197817100258998?sk=info

 

 

Segélyvonal a szexuális erőszak áldozatai számára

A Jam light vendége Horváth Éva, NANE munkatársa.

 

http://atv.hu/videotar/20110216_segelyvonal_a_szexualis_eroszak_aldozatai_szamara

http://www.nane.hu/egyesulet/szexualiseroszak.pdf

 

A segélyvonal a 06-40-630-006-os kék 

számon hívható (helyi tarifával),

hétfőnként 10–14, illetve

csütörtökönként 14–18 óráig.

 

 

 

 


 

 

1 komment

SlutWalkBudapest 2011.07.06. 20:05

SlutWalkok világszerte

 

 

Szólj hozzá!

SlutWalkBudapest 2011.07.05. 14:28

SlutWalk Budapest / RibiSéta a nemi erőszak ellen_Luvnya Kiáltvány (2011. július 20.)

 

 

 

 

RibiSéta – A NEM, AZ NEM!

 

 

 

 

2011 januárjában, Torontóban egy rendör kijelentette, hogy ha egy nő el akarja kerülni a nemi erőszakot, ne öltözzön provokatívan, azaz úgy, mint egy ribanc. A budapesti SlutWalk / RibiSéta résztvevői csatlakoznak azokhoz, akik az utcára vonultak már a világ több nagyvárosában, mert ezt a kijelentést, és ezt a hímsoviniszta nézőpontot felháborítónak tartják! Az erőszak és a zaklatás oka az elkövető, nem az áldozat!

 

 

 

Álljunk ki egymásért, álljunk ki az áldozatokért! Lépjünk fel közösen az erőszaktevők ellen!

 

 

 


 

 

 

 

A világ rengeteg nagyvárosában nők ezrei vonultak fel az elmúlt pár hónapban RibiSétákon, mert kicsi korunk óta arra nevelnek minket, hogy önnön szexualitásunk kifejezését bűnként, szégyennel kezeljük. Mert ha megerőszakolnak vagy zaklatnak közülünk valakit, a társadalom részéről az kevés jóra számíthat. Mert a világ sok részén a leszbikus nőket "korrekciós erőszakkal" akarják heteroszexuálissá tenni. Mert a nemi erőszak a háborús konfliktusokban fegyvernem. Mert a nemi erőszak és a szexuális zaklatás jelen van az utcán, a munkahelyeken és a családi otthonokban.

 

Magyarországon az emberek 32%-a gondolja, hogy azok a nők, akiket megerőszakolnak, felelősek abban, hogy megerőszakolják őket, és 62%-uk nem tudja, hogy a házasságon belüli nemi erőszak bűncselekménynek számít.[1] Idén áprilisban Hajdú Péter televíziós műsorában feltette a kérdést egy nőnek, aki ismert egykori partnerét nemi erőszakkal vádolta: "Egy férfi valóban meg tud erőszakolni egy nőt?" Tavaly novemberben Boros Lajos ismert rádiós műsorvezető élő adásban kijelentette, hogy szerinte a nemi erőszak a szerelem jele. Dr. Magyar György a nemi erőszakos bűncselekmények kapcsán 2007-ben kijelentette egy televíziós műsorban, hogy "tapasztalataim szerint mindig kettőn áll a vásár". Az igazi kérdés az, hogy a tettest miért menti fel a társadalom a felelősség alól? A nők elleni erőszak és diszkrimináció bármely formája ellen az áldozatot védelem illeti meg. Ez minden nő emberi joga.

 

A hímsovinizmus, a nemi erőszak, a szexuális zaklatás sajnos nem ismer
határokat. Csatlakozzunk a mozgalomhoz Budapesten is, amely
megannyi embert mozgatott már meg világszerte. Álljunk a sarkunkra,
legyen most már elég!

 

A NEM, az NEM!

 

 

Luvnya Kiáltvány

 

 

 

Ne pisszegj, ne cuppogj, nem akarom tudni, hogy fölizgatlak-e! Ha tudni akarom, azt egyértelműen jelzem!

 

A NEM AZ NEM

…akkor is, ha mély a dekoltázsom,

…akkor is, ha rövid a szoknyám

…akkor is, ha sötét van, és senki sem látja

…akkor is, ha mindenki mással lefekszem

…akkor is, ha részeg vagyok

…akkor is, ha szép vagyok

…akkor is, ha ronda vagyok

…akkor is, ha a szexiparban dolgozom

…akkor is, ha a főnököm vagy

…akkor is, ha rendőr vagy

…akkor is, ha a pasim vagy

…akkor is, ha a rokonom vagy

...akkor is, ha egy széparcú fiú vagyok

…akkor is, ha tegnap együtt töltöttük az éjszakát

…akkor is, ha egy hotel szobalánya vagyok

…akkor is, ha a Nemzetközi Valutaalap elnöke vagy

…akkor is, ha nagyon gazdag vagy

…akkor is, ha ezelőtt mindig igent mondtam

…akkor is, ha te úgy gondolod, hogy igent jelent

 

A NEM, AZ NEM!!!!

 

Az áldozat nem kiált erőszakért, a miniszoknya nem ajánlat. A magas sarkú cipő és a mély dekoltázs szexi, de aki ezeket okolja az erőszakért, az az elkövető cinkosa. A női test nem tárgy, nem szexuális segédeszköz és nem árucikk! Nem fogunk máshogy öltözni! Attól még, hogy tetszem neked, nem kell hogy akarjalak. Változzanak a férfiak! Változzanak a törvények! A beleegyezés bizonyítéka nem a fizikai ellenállás hiánya! Változzon meg a hímsoviniszta kultúránk, amely szerint a nő felelőssége a szexuális zaklatás!!!! A nemi erőszak nem a házasság, család és nemi erkölcs ellen vét, hanem egy személy alapvető emberi jogait sérti!

Mert ki a kurva? Mindannyian. Egy nő sincs, akit ne ribancoztak volna már le. Ha rövid a szoknyája, ha mély a dekoltázsa, ha van kedve a szexhez, ha nincs kedve a szexhez, ha visszautasít valakit, ha a másikat nem utasítja vissza, ha leszbikus, ha biszex, ha sok szeretője van, ha túl kevés szeretője volt, ha van gyereke, ha nincs gyereke, ha férjnél van, ha nincs férjnél...

 

Minden nő kurva, aki nem felel meg minden egyes férfi minden egyes elvárásának?

 

Nem vagyunk hajlandóak a férfiak igényeihez alakítani öltözködésünket, külsőnket és viselkedésünket!Ha a ribanc, kurva, lunya, céda, rosszlány, picsa olyan nő, aki saját maga rendelkezik teste fölött, saját maga dönti el, hogy kivel mikor mit csinál, akkor mindannyian kurvák vagyunk! Sőt, a kurva lesz minden nő számára az elérhető szabadság szinonimája![1] 2006os felmérés adatai

 

 

Tervezett útvonalGödör - Vörösmarty tér - Váci utca - Ferenciek - Astoria / vissza Gödör . 

Gyülekezési időpont: 2011.július 20. 17- 18:00 (aki tud, jöjjön előbb, hangolódjunk az ügyre és egymásra). 


 

A séta végén lesz egy kerekasztal-beszélgetés este 8 órai kezdettel a Gödörben szakemberek részvételével. Ide mindenkit sok szeretettel várunk egy beszélgetésre, személyeskedés nélküli, kultúrált vitára!  

A kerekasztal beszélgetés résztvevői: 
Indries Krisztián (pszichológus, pszichoterapeuta)
Kiss Nóra (szervező - Slutwalk Budapest)
Szabó Mónika (szociálpszichológus, gender-kutató)
Spronz Júlia (PATENT Egyesület)
Wirth Judit (NANE Egyesület)

 

 

 

 

 


 

 

73 komment

SlutWalkBudapest 2011.07.05. 00:29

SlutWalk Budapest / RibiSéta - A nemi erőszak a magyar büntetőeljárásban A NEM, AZ NEM!

 

 

 

A nemi erőszak a magyar büntetőeljárásban: "Becsuktam a szemem és vártam"

 

 

A megerőszakolt felnőtt nők közül tavaly (2006) mindössze 126 tett följelentést. Az Országos Kriminológiai Intézet egy kutatása szerint átlagosan minden száz esetből maximum négy kerül a rendőrségre. A többiek hallgatnak.

 
Jó okuk van erre a sértetteknek. A megerőszakoltak közül csak az elszántak fordulnak a rendőrséghez. Ha mázlijuk van, rendőrnő előtt kell elmondaniuk a történteket, ha nem, egy zsúfolt irodában egy férfinak. A helyszínen újra el kell mesélni mindent, majd elkísérik a legközelebbi nőgyógyászig (kenetminta stb.). Ezek után még legalább háromszor-négyszer elő kell adni az esetet a rendőröknek. Szakértők vizsgálják, a sértett nem hazudik-e, milyen a viszonya a nőiességéhez, a testéhez. Jó esetben tanúkat gyűjtenek, és fényképes, utóbb személyes felismertetésnek vetik alá. Meghallgatja az ügyész is, és ha úgy adódik, szembesítik a tettessel. Három-négy év múlva, a bírói szakban újrakezdődik az egész. A nőnek bizonyítania kell, hogy fizikai ellenállást tanúsított; hogy lefagyott, hogy hagyta magát, nem válasz.

 

Újra és újra

 
"Gyakran a nők nem is tudnak elsőre vallomást tenni, annyira megviselték őket a történtek. Csak néhány nap múlva képesek koherensen előadni a bűncselekményt" - mondja Tóth Ferenc alezredes. A bűnügyi főosztály egyik vezetője szerint a kikérdezésnél figyelni kell arra, hogy az elkövetők többnyire felkészültek a cselekményre: kifigyelték a nőt vagy a fiatalkorút, követték egy ideje. "Azaz a sértett bizonyos értelemben felhívta magára az elkövető figyelmét. Aki miniszoknyában, éjjel sétál az erdő szélén, számíthat rá, hogy áldozattá válik." 


A sorozatos meghallgatások során az áldozat újraéli a traumát, ami súlyosbíthatja pszichés tüneteit. Ráadásul három-négy évvel később a bíróságon nehéz felidézni a történteket - márpedig emlékezni kell, különben a védők szétszedik. Sok bírósági épületben nem adottak a körülmények ahhoz, hogy a sértett és az elkövető ne egy folyosón várakozzon. Ha az áldozatot feszélyezi a vádlott jelenléte, akkor meghallgatása idejére a vádlottat kiküldhetik - de ez nem automatizmus. Habár gyermek- és fiatalkorúak esetén civilizált országokban videóra rögzítik a vallomást, nálunk ez még csak néhány kapitányságon szokás.

 
2003 óta a 14 éven aluli áldozatokat és tanúkat már nem rendőr, hanem nyomozási bíró hallgatja meg. A módosítás célja az volt, hogy a gyereket lehetőleg csak egyszer hallgassák meg. Forrásaink szerint ez kevéssé hatékony: korábban tapasztalt (lehetőleg női) rendőr hallgatta meg a gyereket, míg most egy terem közepén, bíró, ügyész, tanúk előtt kérdezik. Nyomozási bírónak azok az (idősebb, főleg férfi) bírók számítanak, akik korábban letartóztatási bírók voltak - olyanok tehát, akik nem kifejezetten a kiskorúak elleni brutális bűncselekményekre vannak specializálva.

 
"Ha a nyomozási bíró már meghallgatta, mi már nem tehetjük. Pedig sose vettem észre, hogy meggyötörtem volna a gyerekeket" - mondja Dénes Vera. A Pesti Központi Kerületi Bíróság bírája szerint a rendőrségtől kapott nyomozati anyag időnként hiányos: alapvető tárgyi bizonyítékokat (ondóval, vérrel szennyezett ruhadarab) nem foglalnak le, később ezeket már nem lehet pótolni. Nem mindig kutatják fel az összes tanút: hiába beszélnek a közvetlen rokonokkal és szomszédokkal, ha a sértett csak a barátnőivel volt bizalmas viszonyban. Nem ritka, hogy a családon belüli erőszak miatt helyszínelő rendőrök csak formális, később semmire sem használható jelentést készítenek. "Fontos lenne, hogy az ilyen ügyekben intézkedő rendőrök is pszichológiai, gyermeklélektani képzésben részesüljenek" - véli a bíró. 


Kevés olyan bűncselekmény van, amelynél annyira magas a latencia, mint a szexuális bűncselekményeknél. Nyugat-európai országokban becslések szerint a lakosság tíz-húsz százaléka vált gyermekként áldozattá. Az Országos Kriminológiai Intézet egy kutatása szerint 24 nemi erőszakból egyet, százból maximum négyet jelentenek fel. 


Még kevesebb a feljelentés, ha az erőszak családon belül történik. "A nők nem szívesen teregetik ki a szennyest, a gyermek 'érdekeit' tartják szem előtt, nem tudják elhagyni a bántalmazójukat, félnek a megtorlástól" - sorolja Farkasné Csorba Ildikó alezredes, áldozatvédelmi referens az okokat. A nőjogi szervezetekhez ugyan számtalan ilyen információ érkezik, ám csak az esetek töredékéből születik feljelentés. "Gyakran más eljárás kapcsán közvetve, például egy válóperből derül ki, hogy többször meg is erőszakolta a férje" - mondja  Spronz Júlia, a nőket, gyerekeket és szexuális kisebbségeket érő erőszak áldozatainak jogsegélyt nyújtó Patent Egyesület jogásza.

 
Az 
Amnesty International nemrégiben publikált jelentése szerint Magyarországon Európához viszonyítva még mindig a legtöbb elmarasztaló ítélet születik nemi erőszak és más szexuális bűncselekmények miatt, de sokkal kevesebb a feljelentés, mint más országokban.

 
"A kriminológia szerint, ha az összes bűncselekményre vagyunk kíváncsiak, akkor az ismertté vált esetek számának körülbelül a két és félszeresét kell tekinteni. Nemi erkölcs elleni bűncselekményeknél azonban egyéb faktorok is növelik a latenciát: az apa megfenyegeti a kislányt, az asszony tart a férjtől"
 - tájékoztat Diószegi Gábor. Az alezredes egyik szorgalmazója és kidolgozója volt az ORFK családon belüli erőszakkal kapcsolatos irányelveinek. "A közvélemény úgy vélte: a rendőrség csak akkor megy ki, ha vér folyik. Bár ez 2003 előtt sem így volt, azóta minden ilyen bejelentést haladéktalanul ki kell vizsgálni." Az eredmény: az első években hatvan százalékkal emelkedett a vonatkozó bűncselekmények száma. Diószegi szerint a latens bűncselekmények számának növekedése azt jelzi: sikerült elhitetni, hogy a rendőrség képes segíteni, a sértettek ezért több bűncselekményt jelentenek be. 


Habár az intim kapcsolaton belüli nemi erőszak 1997 óta büntetendő, az általunk megkérdezett rendőrök, ügyészek és bírák soha nem találkoztak ilyen üggyel. Tóth Ferenc alezredes ezért alacsony latenciát valószínűsít. "Ahol ilyen előfordul, ott a nő feltehetőleg megpróbál kiszállni a kapcsolatból." Spronz Júlia szerint nem ez a helyzet: épp hogy jóval magasabb latenciáról beszélhetünk, mint idegen elkövetőnél, hiszen számtalan ok miatt a nő nem fordul a rendőrséghez.

Okold az áldozatot! 


Kevés olyan bűncselekmény-típus van, ahol rendre az merül föl, hogy vajon nem az áldozat provokált-e, s hogy vajon mennyire volt maga is okozója, közrehatója az eseményeknek. Az Amnesty-riport beszámol egy 2006-os kutatásról, amelyben a férfiak 40, a nők 25 százaléka úgy vélte: a nők felelősek azért, ha megerőszakolják őket. Egy skizofrén nőt csoportosan megerőszakoló férfiakat például azzal ítélte mindössze pénzbüntetésre a bíróság, hogy a nő korábban prostituáltként dolgozott. (Bizonyítékok: faág és üvegdarabok a nő vaginájában, testén vérbeszűrődések, lábujja eltörve, mellén zúzódások.) 


"Senki sem gondolja, hogy akinek ellopják az autóját vagy a pénztárcáját, az bizonyára nem véletlen. A nemi erőszak áldozatainál azonban a közvélemény és a hatóság részéről is gyakori reakció az áldozat hibáztatása"- mondja Virág György, a szexuális erőszak áldozataival foglalkozó ESZTER Alapítvány vezetője.


 

Kuszing Gábor pszichológus szerint gyakori, hogy a nők külsejére, viselkedésére, előéletére hivatkozással megosztják a felelősséget a felek között. "Ha egy bankot kirabolnak, senki sem firtatja, provokálta-e a bank a rablót egy korábbi, önmagát népszerűsítő hirdetésével."

 
Diószegi alezredes szerint ugyanakkor előfordul, hogy a nemi erkölcs elleni bűncselekményeket fegyverként használják a hölgyek, például egy válóperben. Kamuzni ugyanakkor nem lehet: hamis vádért évekre leültethetik az illetőt. Az általunk megkeresett hatóságok gyakorlatában csak elvétve fordult elő ilyen eset.

 
Elégtelen a szexuálisan erőszakos bűncselekmények magyar meghatározása - erre jutott az ENSZ nőjogi, 
CEDAW1 bizottsága. 2002-es ajánlásukban problematikusnak találták, hogy a Btk. nemi erkölcs elleni bűncselekményként tartja számon a szexuális bűncselekményeket, és aggasztónak, hogy a nemi erőszak meghatározása a kényszerítés alkalmazásán alapszik - azaz a per során a nőknek bizonyítaniuk kell, hogy fizikailag ellenálltak.

 
A bíróság a gyakorlatban mindezt a következők alapján mérlegeli: megragadás, fojtogatás, és megkötözés nyomait keresi a sértetten. A "legjobb", ha a genitáliákon van sérülés: a minél frissebb (rendőrzsargonban: azonnalos) látlelet a legjobb, amely nemcsak a sérüléseket, de az ondóváladékot is tartalmazza. Gyakori, hogy idegen eszköz nyomát állapítják meg, de főleg hámsérüléseket és repedéseket keresnek. Ha nem ismeretlen az elkövető, a nő gyakran nem tud orvoshoz menni: ilyenkor egyéb külsérelmi nyomok döntenek, melyeknek felszívódási ideje 8-10-14 nap. Ezek színéből szakértő állapítja meg, mikor történt a cselekmény: kezdetben a nyomok szederjes, piros, bordó, majd kék, zöld és sárga színűek. Megdőlhet a sértett szavahihetősége, ha hatféle szín van rajta, ő pedig azt állítja: azok egy időben keletkeztek. Ha gyorsan kapják el, a vádlotton is lehetnek karmolás- vagy egyéb nyomok. Látlelet hiányában a bíróság a közvetett tanúkra és egyéb bizonyítékokra hagyatkozik.

 
Mindebből gyakran megdöbbentő ítéletek születnek: az Amnesty-jelentés szerint egy bíróság azzal mentette föl a középkorú nőt az utcán megerőszakoló férfiakat, hogy "a sértett oldaláról is fennáll az a követelmény, hogy az ellenállást tőle telhetően ki kell fejtenie. (É) Ennek az ellenállásnak komolynak kell lennie, és a hozzájárulás hiányát valamilyen formában érzékeltetnie kell." Egy 15 éves értelmi fogyatékos intézetis lányt megerőszakoló negyvenes férfi pedig azzal úszta meg egy felfüggesztettel, hogy bár az elmeorvos-szakértő szerint az elkövető fizikai erőfölényt alkalmazott, a lánynak meg kellett volna próbálnia komoly fizikai ellenállást tanúsítani.

 
Még nehezebb ellenállni, ha az erőszak párkapcsolatban történik. "
Tudtam, hogy ha nemet mondok, megint nagy őrjöngést csap és tör-zúz. Ezt nem tehettem meg a gyerekeimmel, így az ő nyugalmuk érdekében inkább becsuktam a szememet és vártam, hogy túl legyek rajta" - vallotta egy nő egy másik ügyben. Egy ügyészségi forrásunk szerint, ha a sértett állítása áll szemben a vádlott tagadásával, nem emelnek vádat. "Egy átlagos héjanász is okozhat olyan sérüléseket, amelyek erőszakra utalnak" - vélte az ügyész. 


Virág Györgynek sincs baja a mostani szabályozással. Szerinte "nem minősíthető erőszakos közösülésnek az, ahol hiányzik az erőszak". A beleegyezés hiánya kevés: az erőszakos szexuális bűncselekmény áldozatának minimális ellenállást kell tanúsítania ahhoz, hogy a súlyos büntetőjogi szankció alkalmazható legyen. Szerinte a baj nem a törvénnyel, hanem a képzéssel, a szakemberek és a hatóságok felkészültségével van.


 

Szakértő szemekkel


Egy neve elhallgatását kérő bírónő szerint egy cselekmény megítélésénél nem abból kell kiindulni, hogy nehéz vagy könnyű-e a bizonyítás. 
"Ilyen alapon a vesztegetésnél is nehéz kideríteni az igazat, hisz két ellentmondó nyilatkozat áll szemben egymással, s többnyire tanúk sincsenek." Szerinte az áldozaton lévő fizikai bántalmazásra utaló nyomok is csak más adatokkal együtt értékelhetők - ahogyan azok hiánya is. A bírónő elavultnak tartja, hogy a törvény ezeket a cselekményeket nemi erkölcs elleni bűncselekményként, nem pedig a női önrendelkezés, vagy a nők emberi jogainak megsértéseként értékeli. "A nőtől várja el, hogy erkölcsét fizikai erő tanúsításával védje meg. Holott joga van nemet mondani, és ezért nem kellene erőszakosan fellépnie."

 
A bírónő megérti azokat az áldozatokat, akik nem tesznek feljelentést: ő maga se vállalná azt a bizonyítás nehézsége, az áldozatot megalázó eljárás, a társadalom szemlélete és az áldozat újratraumatizálása miatt.

 
A tanúk vallomása, a látlelet és egyéb bizonyítékok mellett (pláne utóbbiak hiányában) nagy súllyal esnek latba a szakértői vélemények. A DNS-tesztet magas költsége miatt csak nagyon ritkán alkalmazzák; erre a többi teszthez hasonlóan a szakértők leterheltsége miatt akár nyolc-tíz hónapot kell várni. Önmagában azonban az, hogy a sértettben megtalálják az elkövető DNS-ét, még nem jelent semmit, hisz nem tudható, nem egyezett-e bele a sértett az aktusba. És fordítva: ha nincs nyoma az elkövető DNS-ének, az sem zárja ki a nemi erőszakot.

 
A sértett szavahihetőségét, az esetleges lelki és fizikai károsodásokat az igazságügyi és pszichológus szakértők állapítják meg. Spronz Júlia szerint az ügyek bizonyítása az esetek nagy hányadában rajtuk bukik meg, akik viszont csak a legritkább esetben vannak tisztában a szexuális bűncselekmények, valamint a családon belüli erőszak áldozataira jellemző sajátosságokkal.

 
Virág György szerint az a baj, hogy a pszichológus szakértőktől lehetetlent várnak el, ők pedig belemennek ebbe a játékba. 
"A pszichológus nem nyomozó vagy tényfeltáró, és nem is természettudós: véleménye, elképzelése lehet, de nem tudja megmondani, hogy pontosan mi történt, mi az igazság." A szakértő maximum két alkalommal találkozik az áldozattal, ezekből pedig gyakran csak bizonytalan információt lehet nyerni. "Azt látja, hogy a gyermek traumatizált, de egy első találkozás során nehezen eldönthető, hogy attól-e, hogy a papa orális szexre kényszerítette, vagy attól, hogy azóta, amióta erre gyanakszanak, ezt mondogatják neki." Virág problematikusnak tartja, hogy a jogi képzésről úgy jönnek ki az emberek, hogy nincsenek tisztában saját előítéleteikkel: például a gyerekelhelyezésről döntő bíróban föl sem merül, hogy ítéletét befolyásolná az ő elmúlt napja, hete, éve, a nőkhöz vagy férfiakhoz való viszonya. Kuszing Gábor pszichológus szerint gyakori a pszichológusok azon megközelítése, hogy a sértett áldozattá akart válni, holott az ilyen esetek kulcsa a társadalmi-hatalmi egyenlőtlenségekben rejlik. Szerinte egy pszichológus nem kérdőjelezheti meg az áldozat szavahihetőségét, köteles erkölcsileg támogatni őt. Számolni kell a poszttraumás stressz zavarral, azaz hogy az áldozat nem tud aludni, fölriad a zajokra, fél kimenni az utcára. Szerinte a szakértők egy része nem megfelelően képzett az ilyen ügyek megítélésére. Egy ügyben például úgy vélték, a nőt megerőszakoló férfit menti az, hogy a sértett "érdekes dinamikákat indít be maga körül". A pszichológusok gyakran beszélnek "nem élményszerű" elmesélésről. A poszttraumás stressz betegség egyik tünete éppen az, hogy az áldozat érzelemmentesen, nehezen követhetően adja elő a történteket. "Ez tehát éppen azt bizonyítja, hogy igazat mond."

Kifulladásig 


A szexuális bűncselekmények bizonyíthatósága nagymértékben függ a sértettek, hozzátartozók érzelmi ingadozásától. 
"Sokszor előfordul, hogy tudjuk, megtörtént az erőszak, de nem lehet bizonyítani" - mondja Dénes Vera. Nem ritka, hogy a rendőrségen tett vallomást a sértett a bíróságon visszavonja: ilyenkor a nyomozati szakban elmondottakat sem lehet figyelembe venni, azaz a vád összeomlik. Szintén előfordul, hogy a felek "kibékülnek". A hozzátartozó élhet mentességi jogával: azaz nem köteles vallomást tenni hozzátartozójáról. "Emögött állhat megbocsátás, de - különösen családon belüli bűncselekményeknél - a sértett-tanú megfélemlítése is. Ekkor a bíróság a legfontosabb közvetlen bizonyítékától esik el" - vázol egy újabb nehézséget a bírónő. Azt is nehéz megértetni a sértettel, akinek évek múltán elege lett az eljárásból, hogy bár az eljárás megindításához szükséges az ő feljelentése, később ez már az ő szándéka ellenére folyik tovább. "Hiába bocsát meg tehát a sértett, azzal nem szűnik meg az eljárás. Ez ellen a sértettek egy része úgy tiltakozik, hogy nem jár el a tárgyalásokra, vagy hazudozni kezd" - mondja Dénes Vera. 


Spronz Júlia úgy látja, ha egy nő eljut a feljelentésig, a tapasztalatok szerint nem bocsátja meg az erőszakot. Az áldozatok egyéb háttér okok (félelem, anyagi függőség, gyerekek, igazságszolgáltatásba vetett hit elvesztése) miatt nem működnek együtt.

 
Több forrásunk beszámolt róla, hogy volt már olyan tárgyaláson, ahol a bíró nem titkolt örömmel kérdezgette az áldozatot (hogyan vette le a bugyiját, élvezte-e, hol és hogy tette be neki az erőszakoló). Egy esetben a bíró úgy vélte, az áldozatnak "valahogy el kellett vesztenie a szüzességét".

Minden második titkolja


A szexuális bűncselekményeket gyakrabban követik el fiatalok és gyermekek, mint felnőttek sérelmére. Míg más bűncselekményeknél az esetek kétharmadában az áldozat nem ismeri az elkövetőt, itt fordított az arány. Az ismertté vált áldozatok 85 százaléka nő. Egy 2002-es OKRI-vizsgálat szerint Magyarországon minimum két százalék körüli (141 ezer felnőtt) azok aránya, akiket gyermekkorukban szexuálisan bántalmaztak. A válaszolók több mint a fele sose mondta el senkinek. Száz ügyből csak nyolcban tettek feljelentést.

Kettesért szopás, egyesért dugás


Míg a "sima" nemi erőszak 2-8 évvel, a 12 éven aluliakkal közösülő vagy fajtalankodó személy tette 5-10, illetve 5-15 évvel büntetendő, attól függően, hogy a gyermek az elkövető gondozása alatt állt-e. A 12. évét betöltött, de 14-nél fiatalabb gyermek sérelmére megrontást lehet elkövetni (itt nincs erőszak). A 14 évnél idősebb gyermekkel közösülő vagy fajtalankodó szülő tette többféleképp minősülhet: ha erőszakkal, fenyegetéssel él, akkor erőszakos közösülésnek vagy szemérem elleni erőszaknak minősül. Ha nem alkalmazott erőszakot, és az elkövető vér szerinti rokon, az vérfertőzés, ha nevelőszülő, gondozó, akkor kiskorú veszélyeztetése. Dénes Vera szerint a gyakorlatban a szülő alkalmaz ugyan valamilyen fenyegetést, de az nem meríti ki a Btk.-ban definiált fenyegetést: amikor az elkövető eltiltja a diszkótól, barátaitól az áldozatot, vagy intézetbe vitellel riogatja, ha nem közösül vele, az ugyan hátrányos következmény a kamasz számára, de nem az a típusú, ún. minősített fenyegetés, amit a törvény megkövetel. Egy 14. évét betöltött kislányt a nevelőapja arra kényszerített, hogy az iskolában kapott kettesért szopnia, egyesért közösülnie kellett vele - az elkövető felfüggesztettel úszta meg.

 

Írta: Varró Szilvia ( Magyar Narancs XIX. évf. 25. szám – 2007-06-21 )

1. A nőkkel szemben alkalmazott hátrányos megkülönböztetés kiküszöbölésének kérdéseivel foglalkozó ENSZ Egyezmény (CEDAW Egyezmény) végrehajtása ellenőrzésére létrehozott nemzetközi szakértői testület.

 

 

               

 

  

Ezt azért mégse kéne hagyni!!!

 

 

 

Egy blog és fórum, ami a nemi erőszak túlélőivel foglalkozik. Itt aki kell, meghallgatásra találhat.

http://megeroszakoltak.blog.hu

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

SlutWalkBudapest 2011.07.03. 00:08

SlutWalk Budapest / A RibiSéta a nemi erőszak ellen, helye és időpontja (2011. július 20.)RibiSéta  A NEM, AZ NEM !

 

 

Ami Neked, Nekünk egy séta, az Másnak az Élet!

 

 

Tervezett útvonalGödör - Vörösmarty tér - Váci utca - Ferenciek - Astoria / vissza Gödör . 

Gyülekezési időpont: 2011.július 20. 17- 18:00 (aki tud, jöjjön előbb, hangolódjunk az ügyre és egymásra). 

 A séta végén lesz egy kerekasztal-beszélgetés este 8 órai kezdettel a Gödörben szakemberek részvételével. Ide mindenkit sok szeretettel várunk egy beszélgetésre, személyeskedés nélküli, kultúrált vitára! 


 

A kerekasztal beszélgetés résztvevői: 
Indries Krisztián (pszichológus, pszichoterapeuta)
Kiss Nóra (szervező - Slutwalk Budapest)
Szabó Mónika (szociálpszichológus, gender-kutató)
Spronz Júlia (PATENT Egyesület)
Wirth Judit 
(NANE Egyesület)

 

 

 

Mindenki olyan öltözékben jön amiben jólesik neki. Aki akar az "beöltözhet", aki akar az nem. Egy kitétel van, ruha nélkül nem lehet senki.

slutwalkbudapest@rocketmail.com 

Facebookon: https://www.facebook.com/event.php?eid=204838269561752&view=wall

A RibiSétával kapcsolatos részletes leírást  és a Luvnya Kiáltványt a blogban fentebb lehet elolvasni.

 

Eddig ezekben a városokban lett megrendezve a SlutWalk és a lista nem teljes!

Toronto, Denver, Stockholm, London, Chicago, Lisszabon, Dallas, Asheville, Észak-Karolina, Ottawa, Ontario, Seattle, Chicago, Philadelphia, Reno, Nevada,  Austin, Texas, Sackville, Vancouver, Hamilton, Montreal , Waterloo, Edmonton, Hartford, Asheville, NC, Boston, Portland, Detroit, Adelaide, 

 

 

 

Toronto 2011.04.11.

http://www.slutwalktoronto.com/

 

 

 

London 2011.06.11.

http://slutmeansspeakup.org.uk/

 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása